Ouderschapsverlof

Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof

Datum: 28 januari 2022, Auteur: Avant groep
Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is op dit moment nog onbetaald in Nederland. Daar komt verandering in. Een nieuwe Europese richtlijn voorziet in 9 weken betaald ouderschapsverlof. In deze periode krijgen werknemers de ouderschapsverlofuren gedeeltelijk uitbetaald. Vanaf 2 augustus 2022 kunnen werkgevers aanvragen indienen bij UWV voor de uitkering van het gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof

Beide ouders kunnen 9 weken ouderschapsverlof opnemen waarbij zij een UWV-uitkering krijgen van 50% van het dagloon (tot 50% van het maximum dagloon). Zij moeten dit verlof opnemen in het 1e levensjaar van het kind.
Is het kind bij ingaan van de nieuwe wet jonger dan 1 jaar, zijn ouders in loondienst en is nog niet het volledige recht op ouderschapsverlof opgenomen, dan kunnen werknemers ook gebruik maken van het gedeeltelijk betaalde ouderschapsverlof.
Bij adoptie- en pleegouderschap is het betaald ouderschapsverlof mogelijk voor kinderen onder de 8 jaar in het eerste jaar na de dag van de feitelijke adoptie of plaatsing.

Onbetaald ouderschapsverlof

Na het opnemen van de 9 weken betaald ouderschapsverlof mogen ouders nog 17 weken onbetaald ouderschapsverlof opnemen. Dit moet zijn opgenomen voor het kind 8 jaar oud is.

Loon tijdens ouderschapsverlof

De werkgever hoeft geen loon door te betalen tijdens ouderschapsverlof, tenzij de branche-cao anders bepaalt. Een werkgever kan er altijd zelf voor kiezen het loon aan te vullen tot 100%.

Aanvragen betaald ouderschapsverlof

Een werknemer vraagt ouderschapsverlof aan via de werkgever. Hoe de aanvraagprocedure eruitziet, is nog niet bekend.

Meer verlof rondom de geboorte van een kind

Er is de laatste jaren veel gewijzigd op het gebied van verlof rondom de geboorte van een kind. Bekijk een overzicht op de website van Rijksoverheid.

Heeft u naar aanleiding van het lezen vragen? Bel ons gerust! Neem contact op met uw contactpersoon bij Avant groep.

Wellicht ook interessant…

SLIM-subsidie

Werkgevers in het mkb kunnen de zogenaamde SLIM-subsidie, Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen, weer aanvragen.

rentevergoeding-box-3

Ga na of u over 2022 nog btw moet afdragen. Als u deze btw namelijk vóór 1 april 2023 met een suppletie aangeeft bij de Belastingdienst.

rentevergoeding-box-3

Belastingdienst moet een passende rentevergoeding geven aan belastingplichtige die te veel box 3-heffing betaalde over de jaren vanaf 2017.

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte gehouden worden? Mis niets en ontvang alle updates van Avant groep!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.