handhaving-schijnconstructies

Handhavingsmoratorium schijnconstructies vervalt uiterlijk 2025

Datum: 19 juli 2022, Auteur: Avant groep
handhaving-schijnconstructies

Uiterlijk vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer écht handhaven op schijnconstructies, waarbij werkgevers zelfstandigen werk laten doen dat eigenlijk door een werknemer zou moeten worden uitgevoerd. De handhavingsstop gaat er zo mogelijk eerder af. De schijnconstructies zorgen voor ongelijkheid op de arbeidsmarkt, maar ze worden nauwelijks voorkomen. Het kabinet wil “in stappen” toewerken naar volledige handhaving.

Wet DBA

Het gaat om handhaving van de Wet DBA, die in 2016 is ingevoerd. De wet moet tegengaan dat bedrijven en opdrachtnemers ten onrechte profiteren van de voordelen die gepaard gaan met zelfstandigheid ten opzichte van een dienstverband. Zo hoeven bedrijven geen premies en verzekeringen te betalen voor zelfstandigen.

Maar direct bij invoering werd de handhaving op pauze gezet, wat steeds is verlengd. De fiscus kan sinds 2018 ingrijpen als er sprake is van kwaadwillendheid, en heeft sinds januari 2020 de mogelijkheid een ‘aanwijzing’ te geven. Maar ook dit gebeurt bijna niet, blijkt uit een recent rapport van de Algemene Rekenkamer.

Opheffen moratorium

Het opheffen van het zogenoemde moratorium is een belofte uit het regeerakkoord, maar dit zal naar verwachting dus pas aan het einde van de regeerperiode gebeuren. Intussen hebben bedrijven, zelfstandigen en werknemers ruim de tijd om zich hierop voor te bereiden, aldus het kabinet. De betrokken bewindspersonen benadrukken verder dat “niet één simpele oplossing bestaat voor de problematiek van de schijnzelfstandigheid”. Enerzijds moet de Belastingdienst als uitvoerende organisatie meer middelen krijgen, maar het kabinet wil ook “een gelijker speelveld voor contractvormen” in het arbeidsrecht, als het gaat om sociale regelingen en de belastingregels. Bovendien wordt de wet mogelijk aangepast om de regels duidelijker te maken.

In het najaar komt het kabinet met meer informatie over het stappenplan.

Heeft u naar aanleiding van het lezen vragen? Bel ons gerust! Neem contact op met uw contactpersoon bij Avant groep.

Wellicht ook interessant…

prinsjesdag-2022

De belangrijkste wijzigingen voor ondernemers aangekondigd op Prinsjesdag 2023.

Prinsjesdag2023-overige-wijzigingen

De accijnzen op brandstof, alcohol en tabak gaan omhoog. Verder worden no cure, no pay-zaken ontmoedigd. Diverse voorstellen.

verduurzaming-o%-btw-zonnepanelen

Het demissionaire kabinet zet in op verdere verduurzaming en vergroening van het belastingstelsel. Wij zetten alles hier uiteen

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte gehouden worden? Mis niets en ontvang alle updates van Avant groep!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.