ouderdomspensioen-pensioen

Nieuw pensioenstelsel: Maximaal 10% van het ouderdomspensioen als bedrag ineens bij pensionering

Datum: 6 september 2022, Auteur: Avant groep
ouderdomspensioen-pensioen

Deelnemers die pensioen hebben opgebouwd krijgen op de pensioendatum de keuze om eenmalig een bedrag ineens op te nemen. Dit betreft maximaal 10% van de waarde van het ouderdomspensioen. Omdat er na de opname een lager levenslang pensioen overblijft gelden de volgende voorwaarden:

  • Afkoop is een keuzerecht voor de deelnemer, de pensioenuitvoerder is verplicht om hieraan mee te werken.
  • Er mag maximaal 10% in een keer op pensioendatum worden opgenomen, minder mag dus ook. Bij deeltijd pensioen mag er telkens 10% van het deel van het pensioen dat ingaat worden afgekocht.
  • Het is niet mogelijk om zowel 10% op pensioendatum op te nemen en ook te kiezen voor een hoog/laag regeling (pensioen dat eerst hoger is en daarna lager). De reden hiervoor is dat de deelnemer anders op termijn mogelijk een te laag pensioen krijgt en er een beroep moet worden gedaan op sociale uitkeringen.
  • Het pensioen dat na de afkoop van 10% resteert moet meer zijn dan € 520,35 bruto per jaar (2022).
  • Als door de afkoop het partnerpensioen lager wordt, is de toestemming van de partner vereist.

Een aandachtspunt bij deze maatregel is dat het opnemen van een bedrag ineens betekent dat dit bedrag direct belast is met loonheffing. Het afkopen ineens kan leiden tot een hoger belastbaar inkomen en dus mogelijk een hoger belastingtarief. De deelnemer aan de regeling krijgt voorafgaand aan zijn gewenste pensioeningangsdatum de keuze of hij een bedrag ineens wil opnemen op zijn pensioeningangsdatum of later, in de maand februari van het jaar volgend op het jaar waarin hij de AOW-leeftijd bereikt.

Overige wijzigingen nieuw pensioenstelsel

Heeft u naar aanleiding van het lezen vragen? Bel ons gerust! Neem contact op met één van onze specialisten Arie Rehorst, Jan Klerk of Wilbert van Veen. Bel 0348 820 280 of stuur een e-mail.

Wellicht ook interessant…

Belastingrente

Wanneer de Belastingdienst een aanslag vennootschapsbelasting oplegt, berekenen zij ook belastingrente. Lees hoe u dit kunt voorkomen.

subsidie co2 besparingen

De Versnelde klimaatinvesteringen industrie is bestemd voor CO2-besparingen, investeringen die CO2 besparen in de industrie.

Loonbeslag

Als beslag op het loon van uw werknemer wordt gelegd, heeft u als werkgever een aantal verplichtingen.

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte gehouden worden? Mis niets en ontvang alle updates van Avant groep!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.