premieregeling-pensioen

Nieuw Pensioenstelsel: Overgangsperiode salaris-diensttijdregelingen- en bijdrage premieregelingen

Datum: 6 september 2022, Auteur: Avant groep
premieregeling-pensioen

Voor 1 januari 2023 afgesloten salaris-diensttijdregelingen- en bijdrage premieregelingen kennen een overgangsperiode tot 1 januari 2027.
Werkgevers die een beschikbare premieregeling hebben met een leeftijdsafhankelijke premie, dienen een keuze te maken of zij voor hun huidige werknemers deze premiestaffel willen blijven toepassen. Zij kunnen dan gebruikmaken van de overgangsregeling. Voor nieuwe werknemers, die na 1 januari 2027 in dienst treden, gaat een leeftijdsonafhankelijke (vlakke) premiestaffel gelden. Dit betekent dus dat er vanaf 1 januari 2027 twee verschillende pensioenregelingen zijn.

Vlakke premiestaffel

Werkgevers kunnen er ook voor kiezen om een vlakke premiestaffel in te voeren voor alle werknemers. Er dient dan verplicht een transitieplan te worden opgesteld waarin alle keuzes, overwegingen en berekeningen, die ten grondslag liggen aan de keuze voor de gewijzigde pensioenregeling zijn opgenomen. Ook wordt vastgelegd hoe wordt omgegaan met de al opgebouwde pensioenaanspraken en ingegane pensioenen en welke afspraken er gemaakt zijn over compensatie.

Transitieplan

Uiterlijk op 1 januari 2025 moet er overeenstemming zijn bereikt met de werknemersvertegenwoordigers (OR / PVT) over de nieuwe pensioenregeling die vanaf 1 januari 2027 geldt en moet het transitieplan afgerond zijn. De afspraken moeten dan definitief zijn. Uiterlijk op 1 januari 2025 dient het transitieplan te worden gedeeld met de pensioenuitvoerder.

Overige wijzigingen nieuw pensioenstelsel

Heeft u naar aanleiding van het lezen vragen? Bel ons gerust! Neem contact op met één van onze specialisten Arie Rehorst, Jan Klerk of Wilbert van Veen. Bel 0348 820 280 of stuur een e-mail.

Wellicht ook interessant…

Belastingrente

Wanneer de Belastingdienst een aanslag vennootschapsbelasting oplegt, berekenen zij ook belastingrente. Lees hoe u dit kunt voorkomen.

subsidie co2 besparingen

De Versnelde klimaatinvesteringen industrie is bestemd voor CO2-besparingen, investeringen die CO2 besparen in de industrie.

Loonbeslag

Als beslag op het loon van uw werknemer wordt gelegd, heeft u als werkgever een aantal verplichtingen.

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte gehouden worden? Mis niets en ontvang alle updates van Avant groep!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.