PSD2

PSD2 en Twinfield

Datum: 31 mei 2022, Auteur: Avant groep
PSD2

Wat is PSD2?

Sinds begin 2019 is de Europese richtlijn Payment Services Directive 2 (PSD2) in Nederland in werking. PSD2 is een Europese richtlijn voor betaaldiensten. Het houdt onder andere in dat banken verplicht zijn om derde partijen toegang te geven tot uw betaalrekening als u daar toestemming voor geeft. Derde partijen zijn bedrijven die betaaldiensten aanbieden. Met de invoering van PSD2 wil de EU komen tot een uniforme betaalmarkt. Het doel is het bevorderen van innovatie, concurrentie en efficiëntie van betaaldiensten. Ook hoopt Europa de veiligheid van betalingen te vergroten en consumenten beter te beschermen.

Hoe zorgt de PSD-richtlijn hiervoor?

De PSD-richtlijn zorgt hier onder andere voor door:

  • uniformering van het betalingsverkeer in de Europese Unie;
  • verhoging van concurrentie binnen de Europese Economische Ruimte (EER);
  • faciliteren van deelname in de financiële sector, ook voor niet-bancaire instellingen, de betaalinstellingen waarmee een nieuwe categorie betalingsdienstaanbieders is geïntroduceerd;
  • creëren van consumentenbescherming door duidelijk beschreven rechten en plichten voor de betaalinstelling en haar gebruikers;
  • Verbeteren van de consumentenrechten via snellere betalingen, beschrijvingen van rechten bij storneringen en transparantere informatieverschaffing over betalingen.

Een belangrijk gevolg voor banken is dat zij binnen PSD2 gedwongen worden om met API’s (koppelingen) hun banksystemen toegankelijk te maken voor derden.

PSD2-licentie

Wolters Kluwer Tax & Accounting Nederland heeft een PSD2-licentie ontvangen van De Nederlandsche Bank (DNB). Dit is een belangrijke mijlpaal voor Wolters Kluwer om te investeren in het bouwen van nieuwe bankkoppelingen in de Twinfield Boekhouden-software.

Meer weten?

Wilt u meer weten over PSD2? Wolters Kluwer heeft diverse blogs geschreven over dit onderwerp. Klik hier om deze te bekijken.

Bron: Wolterskluwer.com

Heeft u naar aanleiding van het lezen vragen? Bel ons gerust! Neem contact op met uw contactpersoon bij Avant groep.

Wellicht ook interessant…

Belastingrente

Wanneer de Belastingdienst een aanslag vennootschapsbelasting oplegt, berekenen zij ook belastingrente. Lees hoe u dit kunt voorkomen.

subsidie co2 besparingen

De Versnelde klimaatinvesteringen industrie is bestemd voor CO2-besparingen, investeringen die CO2 besparen in de industrie.

Loonbeslag

Als beslag op het loon van uw werknemer wordt gelegd, heeft u als werkgever een aantal verplichtingen.

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte gehouden worden? Mis niets en ontvang alle updates van Avant groep!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.