arbovoorzieningen-wkr

Wijziging werkkostenregeling en arbovoorzieningen

Datum: 2 november 2022, Auteur: Avant groep
arbovoorzieningen-wkr

Vanaf 2022 geldt de gerichte vrijstelling alleen nog voor arbovoorzieningen die verplicht zijn volgens de Arbeidsomstandighedenwet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veiligheidsschoenen, een veiligheidsbril, maar ook bijvoorbeeld een ergonomisch verantwoorde bureaustoel, een beeldschermbril, specifieke isolerende en beschermende kleding, verplichte aanstellingskeuringen, EHBO cursus en Corona zelftest.

Wat valt er dan niet meer onder de gerichte vrijstelling?

Dat zijn de voorzieningen die niet direct samenhangen met de verplichtingen voor de werkgever die voortvloeien uit de Arbeidsomstandighedenwet. Denk hierbij aan de algemene gezondheidscheck, maar ook het vergoeden van een griepprik, preventieve coaching of gezonde maaltijden (bijvoorbeeld een vitaliteitsplan). Ook de bekende cursus ‘stoppen met roken’ en een stoelmassage vallen niet meer onder de gerichte vrijstelling voor de arbovoorzieningen.

Uitzonderingen

Bepaalde arbovoorzieningen die over het algemeen niet verplicht zijn volgens de Arbeidsomstandighedenwet, kunnen dat in specifieke gevallen toch zijn.
In dergelijke gevallen zal de gerichte vrijstelling op deze arbovoorzieningen toch van toepassing zijn.
Wanneer uit een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) volgt dat de werknemer specifieke risico’s loopt op bepaalde gezondheidsklachten. Dan is de werkgever verplicht actie te ondernemen, om deze risico’s te verminderen of weg te nemen en hiermee zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden te creëren.

Heeft u naar aanleiding van het lezen vragen? Bel ons gerust! Neem contact op met uw contactpersoon bij Avant groep.

Wellicht ook interessant…

SLIM-subsidie

Werkgevers in het mkb kunnen de zogenaamde SLIM-subsidie, Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen, weer aanvragen.

rentevergoeding-box-3

Ga na of u over 2022 nog btw moet afdragen. Als u deze btw namelijk vóór 1 april 2023 met een suppletie aangeeft bij de Belastingdienst.

rentevergoeding-box-3

Belastingdienst moet een passende rentevergoeding geven aan belastingplichtige die te veel box 3-heffing betaalde over de jaren vanaf 2017.

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte gehouden worden? Mis niets en ontvang alle updates van Avant groep!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.