Sommige uitgaven die u doet, mag u aftrekken bij uw aangifte Inkomstenbelasting (IB). Denk bijvoorbeeld aan bepaalde kosten die u maakt voor uw huis. Maar ook alimentatie en zorgkosten zijn soms aftrekbaar.

Vanaf 1 maart is het weer mogelijk om uw belastingaangifte in te vullen. Het is waarschijnlijk niet uw favoriete hobby. Maar als u er geld mee kunt besparen, gaat u daar misschien toch iets anders over denken. Daarom hebben wij de belangrijkste aftrekposten op een rij gezet.

Hypotheek afgesloten in 2022

Heeft u vorig jaar een (nieuwe) hypotheek afgesloten? Dan mag u dit allemaal aftrekken:

  • de notariskosten van de hypotheekakte
  • de rekening van het Kadaster
  • de advies- en bemiddelingskosten van uw hypotheekadviseur
  • eventuele taxatiekosten
  • de kosten van de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Pas op: notariskosten voor de koopakte en de transportakte van de woning zijn niet aftrekbaar. Datzelfde geldt voor makelaarskosten: ook die zijn niet aftrekbaar.

Hypotheek overgesloten of hypotheekrente aangepast in 2022

Heeft u uw hypotheek overgesloten? Dan mag u de oversluitkosten aftrekken. Datzelfde geldt voor een eventuele boeterente. Heeft u de rente van uw lopende hypotheek laten verlagen? Dan zijn de advies- en administratiekosten en eventuele taxatiekosten aftrekbaar.

Hypotheekrenteaftrek

Uiteraard mag u ook de hypotheekrente die u betaalt onder voorwaarden aftrekken.

Daarnaast zijn er nog andere aftrekposten waarvoor voorwaarden gelden. Voor een totaaloverzicht kunt u het beste even op de website van de Belastingdienst kijken.

inkomstenbelasting

Partneralimentatie

Als u gescheiden bent en partneralimentatie betaalt, mag u dit bedrag aftrekken bij uw aangifte over 2022. Betaalt u ook kinderalimentatie? Die kosten zijn niet aftrekbaar.

Giften

Geeft u geld aan goede doelen of culturele instellingen? Dan kunt u ook die aftrekken. Daar gelden wel een paar regels voor. Zo moet de ontvanger van de gift zijn aangemerkt als (culturele) ANBI. Die letters staan voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Op de website van de Belastingdienst kunt u dit controleren.

Voor niet-regelmatige giften geldt altijd een drempel. Deze giften zijn alleen aftrekbaar als ze per jaar meer bedragen dan 1% van het verzamelinkomen. Geeft u periodiek aan bepaalde doelen? Dan is uw gift altijd aftrekbaar. U moet dit dan wel vastleggen en beloven dat u tenminste vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld deze modelovereenkomst downloaden.

Meer weten?

Heeft u vragen? Als Erkend Financieel Adviseur helpen wij u graag met al uw geldzaken. Neem contact met ons op.

Waar kunnen wij u mee helpen?

sleutel

Hypotheken

Hypotheekadvies dat nauwkeurig is afgestemd op úw situatie. Door onze jarenlange ervaring en onafhankelijke positie bieden wij altijd maatwerk.

verzekering advies

Assurantiën

Bent u op zoek naar advies over assurantiën? Of u nu MKB ondernemer, ZZP’er of particulier bent, wij voorzien u van persoonlijk financieel advies.

wonen-in-goud

Wonen in Goud

Bent u op zoek naar een woning in Gouda? Wonen in Goud is een nieuwbouwproject waar Avant groep met Triple A de primaire dienstverlener is op het gebied van kredietverstrekkingen.

Heeft u advies nodig? Onze specialisten staan voor u klaar!

Steven Willemsen
Fiscalist

fiscaal

Yee-Mei Yip-Tsung
Fiscaal medewerker

fiscaal adviseurs

Steven Willemsen
Fiscalist

fiscaal

Yee-Mei Yip-Tsung
Fiscaal medewerker

fiscaal adviseurs

Bent u ook geïnteresseerd in…

pensioenadviseurs-collectief-pensioen

Pensioenavies

Als ondernemer wilt u een inzichtelijke en beheersbare pensioenregeling. Voor uw werknemers maar ook uw eigen pensioen wilt u goed geregeld hebben. Wij geven u graag een goed advies.

vastgoedfinanciering

Vastgoedfinanciering

Wilt u investeren in vastgoed? Of bent u op zoek naar een financieringsoplossing voor uw onderneming? Wij kennen de weg en zijn uw gids in de wereld van (alternatieve) bedrijfs- en vastgoedfinancieringen.

ondernermersadvies-stip-op-horizon

Ondernemersadvies

Als ondernemer loopt u soms tegen (terugkerende) vragen of problemen aan. Op bijvoorbeeld organisatorisch of financieel gebied. Wij bieden u ondersteuning om de juiste keuzes te kunnen maken.

Wij zijn lid van de beroeps- en netwerkorganisaties NBA, SRA en RB.

Onze klachten- en klokkenluidersregeling: klachten- en klokkenluidersregeling.

Fiscaal adviseurs van Avant groep
is powered by

Avant Accountants 2

Meer weten?

Vul uw gegevens in en wij sturen een volledig overzicht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
avant-logo