Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting bij koop eigen woning en kamerverhuur

Datum: 7 juli 2023, Auteur: Avant groep
Overdrachtsbelasting

Koopt u een eigen woning die u voor een deel ook gaat verhuren? Dan moet u waarschijnlijk over een deel van de woning 10,4% overdrachtsbelasting betalen in plaats van 2% of 0%.

Een van de voorwaarden voor het 2%- en 0%-tarief is namelijk dat u de woning als hoofdverblijf gaat gebruiken. Een verhuurde kamer kunt u echter niet als hoofdverblijf gebruiken. De Belastingdienst keurt wel goed dat u de ruimtes die u gemeenschappelijk met uw huurder gebruikt (bijvoorbeeld de keuken, woonkamer en de badkamer) tot uw hoofdverblijf rekent. Voor de verhuurde kamer kan echter het 2%- of 0%-tarief niet worden toegepast, maar bent u waarschijnlijk 10,4% verschuldigd. Dit is alleen anders als de totale oppervlakte van de door u als hoofdverblijf gebruikte ruimtes minimaal 90% bedraagt van de totale oppervlakte van de woning. In zo’n geval kan toch het 2%- of 0%-tarief op de gehele woningwaarde worden toegepast.

Heeft u naar aanleiding van het lezen vragen? Bel ons gerust! Neem contact op met uw contactpersoon bij Avant groep.

Categorieën: Belasting, Wet & regelgeving

Wellicht ook interessant…

prinsjesdag-2022

De belangrijkste wijzigingen voor ondernemers aangekondigd op Prinsjesdag 2023.

Prinsjesdag2023-overige-wijzigingen

De accijnzen op brandstof, alcohol en tabak gaan omhoog. Verder worden no cure, no pay-zaken ontmoedigd. Diverse voorstellen.

verduurzaming-o%-btw-zonnepanelen

Het demissionaire kabinet zet in op verdere verduurzaming en vergroening van het belastingstelsel. Wij zetten alles hier uiteen

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte gehouden worden? Mis niets en ontvang alle updates van Avant groep!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.