TEK-voorwaarden

Tegemoetkoming in energie open voor aanvraag

Datum: 3 april 2023, Auteur: Avant groep
TEK-voorwaarden

Energie-intensieve mkb-ondernemers kunnen sinds 21 maart 2023 de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) aanvragen. De overheid wil met de TEK-regeling een financiële tegemoetkoming bieden aan energie-intensieve mkb-bedrijven. De periode waarover de gestegen energiekosten worden gecompenseerd loopt van 1 november 2022 t/m 31 december 2023. Op 21 maart 2023 is het aanvraagloket voor de TEK geopend.

Modelprijzen en energie-intensiteitseis

U komt alleen in aanmerking voor de TEK als uw energiekosten minimaal 7% van uw omzet in 2022 bedragen. Dit wordt de energie-intensiteitseis genoemd. Omzet en energiekosten van verbonden bedrijven (bijvoorbeeld een fiscale eenheid) worden bij elkaar geteld.
De energiekosten in deze eis worden berekend aan de hand van een standaardjaarverbruik en modelprijzen voor gas en elektra voor 2022. Deze modelprijzen voor 2022 zijn inmiddels bekendgemaakt en bedragen voor gas € 2,41 per kuub en voor elektra € 0,59 per kWh. Deze prijzen zijn inclusief energiebelasting en exclusief btw. Het standaardjaarverbruik is een schatting van uw jaarverbruik dat gebaseerd is op uw verbruik in het verleden. De netbeheerder verstrekt die gegevens aan RVO.

Tip!
U kunt zelf uitrekenen of u voldoet aan de energie-intensiteitseis en dus voor de TEK in aanmerking komt. Op de site van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn enkele rekenvoorbeelden opgenomen.

Verdere voorwaarden TEK

Naast de voorwaarde dat uw energiekosten minimaal 7% van uw omzet in 2022 moeten bedragen, kent de TEK nog andere voorwaarden. Zo moet u onder meer voldoen aan de mkb-toets; daarvoor geldt dat u minder dan 250 werknemers in dienst heeft en een omzet van maximaal € 50 miljoen en/of een balanstotaal van maximaal € 43 miljoen heeft. U vindt alle voorwaarden op RVO.nl.

Tip!
Ook stichtingen, culturele instellingen en semipublieke instellingen die voldoen aan de voorwaarden van de TEK-regeling kunnen een aanvraag indienen.

Berekening TEK

De definitieve TEK wordt berekend op basis van de modelprijzen voor gas en elektra voor 2023 en het standaardjaarverbruik en dus niet op basis van het werkelijke gebruik en de actuele prijs.

Let op!
U ontvangt alleen subsidie als de modelprijs voor 2023 straks hoger is dan € 1,19 per m3 gas en € 0,35 per KWh elektriciteit. Dit wordt de drempelprijs genoemd.
Voor gas wordt nooit meer gerekend dan € 2,00 per m3, bestaande uit € 3,19 (maximale prijs) – € 1,19 (drempelprijs). Voor elektriciteit is dit nooit meer dan € 0,60 per kWh, bestaande uit € 0,95 (maximale prijs) – € 0,35 (drempelprijs) per kWh.

Boven het drempelbedrag wordt 50% vergoed, waarbij rekening wordt gehouden met het maximumbedrag. De maximumbedragen zijn de modelprijzen voor 2022. Daarnaast geldt een maximumvergoeding van € 160.000. U ontvangt een voorschot van 35% en de resterende 65% bij de afrekening.

Let op!
Bij de afrekening wordt rekening gehouden met de modelprijzen over 2023. Deze kunnen dus lager zijn, waardoor de situatie zich kan voordoen dat u subsidie terug moet betalen bij de afrekening.

Aanvragen via de RVO

De tegemoetkoming kan vanaf 21 maart 2023 9.00 uur tot 2 oktober 2023 17.00 uur worden aangevraagd bij de RVO. Hiervoor is eHerkenning nodig, maar zzp’ers en ondernemers met een eenmanszaak kunnen ook met DigiD terecht.

Vaststellingsverzoek

Om de definitieve TEK te kunnen berekenen, dient een vaststellingsverzoek te worden ingediend. Ook dit moet bij de RVO gebeuren, uiterlijk op 31 mei 2024.

Meer weten?

Wilt u graag meer weten over de TEK-regeling of heeft u hulp nodig bij het aanvragen van de TEK.
Bel ons gerust. Neem contact op met uw contactpersoon bij Avant groep.

Categorieën: Economy, ondernemers

Wellicht ook interessant…

Aanlevering-nieuwe-medewerker

Voor het voeren van een goede loonadministratie is het noodzakelijk dat u voor een nieuwe medewerker een stamkaart invult.

arbeidsovereenkomst-europese-richtlijn

De modelovereenkomsten van de Belastingdienst die zijn gebaseerd op vrije vervanging, zijn met ingang van 1 januari 2024 niet langer bruikbaar.

In 2023 spraken het kabinet en vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers af om in 2026 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking te hebben.

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte gehouden worden? Mis niets en ontvang alle updates van Avant groep!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.