bedrijfspand-energielabel

Heeft uw kantoor al energielabel C?

Datum: 24 november 2022, Auteur: Avant groep
bedrijfspand-energielabel

Per 1 januari 2023 moet ieder bedrijfspand vanaf 100m2 verplicht minimaal energielabel C hebben. Voldoet uw gebouw op die datum niet aan deze eisen, dan mag u het niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012. Wat betekent deze verplichting voor u als ondernemer?

Voor welke panden geldt het verplichte energielabel C?

De verplichting geldt voor bijna alle type bedrijfspanden: kantoren, publieke panden, winkels, horeca, sportgebouwen, onderwijspanden en showrooms. Voor industriële bedrijfspanden geldt de verplichting niet. Gebruikt u minder dan 50% van uw pand als kantoor, is uw pand een monument of is er binnen 2 jaar een transformatie of sloop gepland? Ook dan hoeft u geen energielabel C te hebben.

Wilt u weten of u moet voldoen aan de verplichting? Raadpleeg de handige beslisboom van de overheid. Bekijk de beslisboom hier.

Welk energielabel heeft uw pand nu?

Via de website EP online kunt u nagaan wat uw huidige energielabel is. Is dit lager dan C of heeft uw gebouw nog geen energielabel? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een energieadviseur. Deze adviseur controleert het gebouw, komt met verbetermogelijkheden en een bijpassende kostenberekening.

Besparen van kosten

Het doorvoeren van duurzaamheidsmaatregelen heeft als bijkomend voordeel dat u ook kosten bespaart. Denk aan:

  • Vervangen van gewone lampen door ledverlichting
  • Isoleren van leidingwerk, vloer, (spouw)muur en dak
  • Kiezen voor dubbel glas of HR++ glas
  • Plaatsen van zonnepanelen

Subsidies

De overheid ondersteunt het nemen van energiebesparende maatregelen met een aantal subsidies. Kijk op de subsidiewijzer voor meer informatie.

Voorkom extra kosten en neem contact met ons op

Kiest u voor het doorvoeren van energiebesparende maatregelen? Dit kan gevolgen hebben voor uw verzekeringen. Neem vooraf contact op met onze verzekeringsadviseurs. Zij kunnen u adviseren en informeren over mogelijke gevolgen van deze maatregelen voor uw verzekeringen. Ook kunt u bij ons terecht voor persoonlijk financieel advies op maat.

Heeft u naar aanleiding van het lezen vragen? Bel ons gerust! Neem contact op met uw contactpersoon bij Avant groep.

Wellicht ook interessant…

SLIM-subsidie

Werkgevers in het mkb kunnen de zogenaamde SLIM-subsidie, Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen, weer aanvragen.

rentevergoeding-box-3

Ga na of u over 2022 nog btw moet afdragen. Als u deze btw namelijk vóór 1 april 2023 met een suppletie aangeeft bij de Belastingdienst.

rentevergoeding-box-3

Belastingdienst moet een passende rentevergoeding geven aan belastingplichtige die te veel box 3-heffing betaalde over de jaren vanaf 2017.

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte gehouden worden? Mis niets en ontvang alle updates van Avant groep!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.