arbeidsovereenkomst-europese-richtlijn

Modelovereenkomsten gebaseerd op vrije vervanging vervallen per 1 januari 2024

Datum: 13 december 2023, Auteur: Avant groep
arbeidsovereenkomst-europese-richtlijn

De modelovereenkomsten van de Belastingdienst die zijn gebaseerd op vrije vervanging, zijn met ingang van 1 januari 2024 niet langer bruikbaar. De goedkeuring voor het gebruik van deze overeenkomsten wordt met ingang van 1 januari 2024 ingetrokken. Deze intrekking van de goedkeuring geldt voor de algemene modelovereenkomsten, de brancheovereenkomsten en de individuele overeenkomsten die gebaseerd zijn op vrije vervanging.

Arbeidsrelaties zullen dus opnieuw beoordeeld moeten worden en indien mogelijk zal er vanaf 1 januari 2024 gewerkt moeten worden met andere modelovereenkomsten. De reden hiervoor is dat de Hoge Raad in het Deliveroo-arrest van 24 maart 2023, nr. 21/02090, ECLI:NL:HR:2023:443 heeft geoordeeld dat er bij vrije vervanging sprake kan zijn van werken in dienstbetrekking.

De modelovereenkomsten zijn te vinden via Modelovereenkomsten

De vraag of er sprake is van een dienstbetrekking is weer actueel geworden nu er recent een wetsvoorstel Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden is ingediend. Het RB heeft hierop een reactie gegeven. Zie daarvoor het RB Nieuwsbericht van 13 november 2023. Verder heeft het Gerechtshof Amsterdam op 3 oktober 2023 prejudiciële vragen gesteld over het begrip arbeidsrelatie aan de Hoge Raad in de zaak Über/FNV.

Heeft u naar aanleiding van het lezen vragen? Bel ons gerust! Neem contact op met uw contactpersoon bij Avant groep.

Wellicht ook interessant…

Aanlevering-nieuwe-medewerker

Voor het voeren van een goede loonadministratie is het noodzakelijk dat u voor een nieuwe medewerker een stamkaart invult.

In 2023 spraken het kabinet en vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers af om in 2026 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking te hebben.

Belastingplichtigen die hun voorlopige aanslag inkomstenbelasting in één keer betalen, krijgen vanaf 2024 geen betalingskorting meer.

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte gehouden worden? Mis niets en ontvang alle updates van Avant groep!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.