Ontwikkelingen in dossier werken met zzp’ers
Datum: 1 april 2025, Auteur: Avant groep

Er zijn nieuwe ontwikkelingen in het dossier risico’s en kansen bij werken met zzp’ers. De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan over de beoordeling van extern ondernemerschap. In het Deliveroo-arrest sprak de Hoge Raad zich al uit over de vraag wanneer sprake is van een arbeidsovereenkomst. In de Uber-zaak gaf de Hoge Raad onlangs antwoord op prejudiciële vragen over het gezichtspunt ‘ondernemerschap’. Het is belangrijk om bij de beoordeling van de arbeidsrelatie ook te kijken naar de ondernemerscriteria voor een overall conclusie.
Ondernemerscriteria
Het gaat om de volgende ondernemerscriteria :
- de aard en duur van de werkzaamheden;
- de wijze waarop de werkzaamheden en de werktijden worden bepaald;
- de inbedding van het werk en van degene die de werkzaamheden verricht in de organisatie en de bedrijfsvoering van degene voor wie de werkzaamheden worden verricht;
- het al dan niet bestaan van een verplichting het werk persoonlijk uit te voeren;
- de wijze waarop de contractuele regeling van de verhouding van partijen tot stand is gekomen;
- de wijze waarop de beloning wordt bepaald en waarop deze wordt uitgekeerd;
- de hoogte van deze beloningen;
- de vraag of degene die de werkzaamheden verricht daarbij commercieel risico loopt;
- de vraag of degene die de werkzaamheden verricht zich als ondernemer gedraagt, bijvoorbeeld bij het verwerven van een reputatie, bij acquisitie, wat betreft fiscale behandeling, het aantal opdrachtgevers en de duur van de opdrachten.
Geen rangorde
De Hoge Raad heeft in genoemd Deliveroo-arrest geen rangorde aangebracht in voornoemde omstandigheden. De Hoge Raad ziet nu in de recente Uber-zaak evenmin reden voor het aanbrengen van een rangorde. Niet één aspect is dus bepalend. Bijvoorbeeld: zelfs als iemand zich vrijelijk mag laten vervangen door een ander, wat duidt op zelfstandigheid, kan het vanwege alle andere aspecten nog steeds een arbeidsovereenkomst zijn.
Ondernemerschap
De Hoge Raad antwoordt in de Uber-zaak dat dit in de praktijk kan betekenen dat hetzelfde werk, voor dezelfde opdrachtgever, voor iemand met ‘ondernemerschap’ geen arbeidsovereenkomst is, en voor iemand zonder ondernemerschap wel.
De Hoge Raad antwoordt in de Uber-zaak ook dat het begrip ondernemerschap ziet op de algemene (ondernemers)situatie van de werkende. Het beperkt zich dus niet tot specifieke omstandigheden bij een opdracht, maar kan ook betrekking hebben op omstandigheden buiten de specifieke verhouding tussen de werkende en zijn opdrachtgever.
Gerechtshof nu aan zet
Nu de Hoge Raad de prejudiciële vragen beantwoord heeft, is het gerechtshof aan zet om te oordelen wat dit betekent voor de werkenden in de Uber-zaak. Het gerechtshof zou daarbij tot het oordeel kunnen komen dat de ene chauffeur een arbeidsovereenkomst heeft, terwijl de andere chauffeur dat niet heeft. Of het gerechtshof tot dat oordeel komt, is afhankelijk van de feiten en omstandigheden en de holistische toets die het gerechtshof daarbij moet toepassen.
Doe onze digitale checklist
Om u behulpzaam te zijn bij het beoordelen van de arbeidsrelatie hebben wij een digitale checklist beschikbaar waar u gebruik van kunt maken. Deze checklist kunt u op aanvraag ontvangen. Na het invullen van de vragenlijst nemen wij contact met u op om u van advies te voorzien. Klik op onderstaande afbeelding om ons een e-mail te sturen.
Heeft u naar aanleiding van het lezen vragen? Bel ons gerust! Neem contact op met Arie Rehorst. Bel 085 – 822 62 22 of stuur een e-mail naar arehorst@avant-accountants.nl
Wellicht ook interessant…
Inschrijven nieuwsbrief
Wilt u ook op de hoogte gehouden worden? Mis niets en ontvang alle updates van Avant groep!