Fietsregeling-wkr

Fiets van de zaak? De fietsregeling en de WKR

Datum: 2 november 2022, Auteur: Avant groep
Fietsregeling-wkr

Sinds 2020 geldt er een nieuwe regeling voor de fiets van de zaak. Die regeling maakt een eind aan allerlei administratieve ballast door de invoering van een vast bijtellingspercentage van 7%. Maar kunt u hiervoor ook de vrije ruimte van de werkkostenregeling gebruiken?

De bijtelling van 7% van de consumentenadviesprijs voor het ter beschikking stellen van een fiets van de zaak, is een forfait waarmee het loon in natura wordt belast. Dat betreft dan het privévoordeel van het privé kunnen gebruiken van de fiets. Met dit forfait wordt dat voordeel op een bepaald bedrag vastgesteld. De vraag is vervolgens wat deze bijtelling doet met de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

De bijtelling voor de fiets is geen gerichte vrijstelling of nihil-waardering. U kunt deze bijtelling voor de fiets daarom, in tegenstelling tot de bijtelling voor privégebruik van een auto van de zaak, als werkgever ook onder de werkkostenregeling laten vallen. U kunt deze bijtelling namelijk administratief specifiek aanwijzen voor toepassing van de werkkostenregeling. Dat kan voordelig zijn als u voor de fiets nog vrije ruimte beschikbaar heeft die nog niet is ingevuld met andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Uw medewerker krijgt dan op zijn loonstrook geen inhouding meer voor de loonheffing over de bijtelling van zijn fiets.

Fiets wordt eigendom van de werknemer

Een andere mogelijkheid is dat de werkgever een fiets aan de werknemer verstrekt of de kosten van aanschaf van een privéfiets vergoedt. In dat geval is de fiets eigendom van de werknemer. De verstrekking of vergoeding is dan belast loon. Via de werkkostenregeling kan dit belastingvrij als er voldoende vrije ruimte is. Is er geen vrije ruimte meer, dan betaalt de werkgever 80% belasting via de eindheffing. Deze optie kan ook worden toegepast indien de fiets aan de werknemer wordt vergoed of verstrekt tegen uitruil van brutoloon. Hiervoor gelden echter wel aanvullende voorwaarden.

Let op
De BTW op de aankoop of de leasetermijnen is onder voorwaarden tot maximaal € 130 aftrekbaar.

Heeft u naar aanleiding van het lezen vragen? Bel ons gerust! Neem contact op met uw contactpersoon bij Avant groep.

Wellicht ook interessant…

Aanlevering-nieuwe-medewerker

Voor het voeren van een goede loonadministratie is het noodzakelijk dat u voor een nieuwe medewerker een stamkaart invult.

arbeidsovereenkomst-europese-richtlijn

De modelovereenkomsten van de Belastingdienst die zijn gebaseerd op vrije vervanging, zijn met ingang van 1 januari 2024 niet langer bruikbaar.

In 2023 spraken het kabinet en vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers af om in 2026 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking te hebben.

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte gehouden worden? Mis niets en ontvang alle updates van Avant groep!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.