vervoer-prinsjesdag

Prinsjesdag 2023: Wijzigingen vervoer

Datum: 22 september 2023, Auteur: Avant groep
vervoer-prinsjesdag

Van de verhoging van de vaste voet van de bpm tot het vervallen van de bpm-vrijstelling voor de bestelauto en de korting op de bijtelling voor emissievrije auto’s: ook op het gebied van vervoer brengt het Belastingplan 2024 de nodige wijzigingen en gevolgen met zich mee. Lees hier waar u op moet letten.

Verhoging vaste voet bpm

Het aanschaffen van een nieuwe auto is in 2025 duurder. De vaste voet van de bpm gaat met € 200 omhoog. De bpm is een belasting die is verschuldigd bij de aanschaf van een nieuwe auto of motor. Voor elektrische auto’s geldt ook nog voor volgend jaar een vrijstelling voor de bpm. Deze wordt echter geschrapt per 2025, waardoor de aanschafprijs van elektrische auto’s in 2025 hoger is ten opzichte van 2024.

Bpm-vrijstelling bestelauto verdwijnt

Ondernemers die hun bestelauto meer dan 10% zakelijk gebruiken, betalen op dit moment geen bpm. Die vrijstelling vervalt per 2025. Omdat de bpm wordt berekend op basis van de uitstoot van CO2, treft deze maatregel niet de elektrische bestelauto’s; die blijven vrijgesteld van bpm. Alleen de niet-emissievrije bestelauto’s worden dus duurder.

Tip!
Wilt u nog gebruikmaken van de vrijstelling voor btw-plichtige ondernemers bij de aanschaf van een bestelauto? Bestel deze dan tijdig, zodat u in 2024 gebruikmaakt van de vrijstelling!

Aanpassing mrb-tarief voor campers, paardenvervoer en oldtimers

Verhoging mrb-tarief voor campers
De motorrijtuigenbelasting voor campers voor eigen gebruik wordt in 2024 verhoogd. Nu zijn campereigenaren 25% van de mrb verschuldigd die normaal gesproken zou gelden voor een personenauto met hetzelfde gewicht. Vanaf 2024 wordt dit tarief verhoogd naar 50%.

Verhoging mrb-tarief voor paardenvervoer
Vanaf 2024 wordt de mrb voor paardenvervoer voor niet-beroepsmatige paardensport duurder. Momenteel geldt hiervoor een tarief van 25% van de mrb, die normaal gesproken zou gelden voor een personenauto met hetzelfde gewicht. Vanaf 2024 wordt het volledige tarief in rekening gebracht.

Aflopen mrb-vrijstelling oldtimers
Op dit moment betaalt u voor oldtimers die 40 jaar of ouder zijn geen mrb. Vanaf 2028 zal deze regel alleen gelden voor voertuigen die vóór 1 januari 1988 zijn gemaakt. Voertuigen die na die datum zijn gemaakt, komen niet meer in aanmerking voor deze vrijstelling.

Aanscherping regels rondom lagere bijtelling zonnecelauto’s

Voor nieuwe emissievrije auto’s geldt een korting op de bijtelling van de auto van de zaak. Deze korting bedraagt 6% voor 2023 en 2024 en 5% voor 2025. Vanaf 1 januari 2026 vervalt deze korting.

De korting wordt toegepast tot een maximale catalogusprijs, de zogenoemde ‘cap’. Vanaf 2023 bedraagt de cap € 30.000. De cap is echter niet van toepassing op emissievrije auto’s die rijden op waterstof of auto’s die zijn uitgerust met geïntegreerde zonnepanelen.

Er wordt voorgesteld om de geldende definitie voor bijtelling aan te scherpen voor auto’s met geïntegreerde zonnepanelen. Het vermogen van de zonnepanelen in wattpiek gedeeld door het verbruik in wattuur per kilometer moet minstens 7 zijn. Op dit moment is het criterium dat de zonnepanelen een vermogen moeten hebben van ten minste 1 kilowattpiek.

Hogere mrb voor ov-autobussen en voertuigen op CNG, LNG of LPG

De motorrijtuigenbelasting (mrb) gaat omhoog voor ov-autobussen en voor privépersonenauto’s en bestelauto’s die volgens het kentekenregister rijden op CNG, LNG of LPG. Dit komt omdat de lagere brandstoftoeslag per 1 januari 2026 eindigt.

Verkorting termijn naheffing buitenlands kenteken

Voertuigen met een Nederlands kenteken worden automatisch belast met de motorrijtuigenbelasting (mrb). Eigenaren van voertuigen met een buitenlands kenteken moeten zichzelf melden voor de mrb. Doen zij dat niet, dan kan vanaf 1 januari 2024 voor een periode van twaalf maanden worden nageheven. Dit was voorheen vijf jaar. De verkorting is van toepassing op zowel frauduleuze gevallen als op gevallen waarin mensen niet op de hoogte waren van de regels.

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u advies over wat het Belastingplan voor u betekent? Bel ons gerust! Neem contact op met uw contactpersoon bij Avant groep. Onze adviseurs en specialisten staan voor u klaar en helpen u graag.

Wellicht ook interessant…

Aanlevering-nieuwe-medewerker

Voor het voeren van een goede loonadministratie is het noodzakelijk dat u voor een nieuwe medewerker een stamkaart invult.

arbeidsovereenkomst-europese-richtlijn

De modelovereenkomsten van de Belastingdienst die zijn gebaseerd op vrije vervanging, zijn met ingang van 1 januari 2024 niet langer bruikbaar.

In 2023 spraken het kabinet en vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers af om in 2026 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking te hebben.

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte gehouden worden? Mis niets en ontvang alle updates van Avant groep!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.