RI&E

Voorkom een boete en zorg voor een goede RI&E

Datum: 3 april 2023, Auteur: Avant groep
RI&E

Om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren, moet u in kaart brengen welke risico’s uw medewerkers lopen op de werkvloer. Het in kaart brengen van deze mogelijke risico’s doet u met een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Ieder bedrijf met personeel is wettelijk verplicht een RI&E te hebben. Het doel: zo min mogelijk gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen. Want een gezonde en veilige werkplek zorgt voor meer werkplezier en een hogere productiviteit.

Geen RI&E? De Inspectie SZW legt direct een boete op!

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven heeft de wettelijk verplichte inventarisatie niet op orde. Vooral kleine ondernemers met minder dan 25 werknemers hebben vaak geen RI&E. Men haakt af als het invullen van de risicolijst complex wordt of ze zijn niet eens op de hoogte van de wettelijke verplichting. De Arbeidsinspectie richt haar pijlen daarom nu op kleine bedrijven in een poging dit percentage op te krikken en gaat hierbij van sector tot sector.

Voor het ontbreken van een RI&E bedraagt de boete maximaal 4.500 euro. Bij een RI&E hoort een plan van aanpak met maatregelen die de werkgever treft om de risico’s weg te nemen of te beperken en een preventiemedewerker aanstellen. De boete voor het ontbreken van een plan van aanpak bij de schriftelijke RI&E is maximaal 3.000 euro. Ook een verouderde risico-inventarisatie (gemiddeld 4 jaar geldig) is strafbaar. Wanneer de RI&E niet is aangepast op de actualiteit levert dit een boete op van maximaal 1.500 euro.

Naast dat de arbeidsinspectie een RI&E verplichting stelt, is het ook bij veel verzekeraars verplicht bij werkgeversaansprakelijkheid onder de AVB (Bedrijfsaansprakelijkheid).

Heeft u nog geen RI&E? Zorg er dan voor dat u deze opstelt. Hiermee voldoet u aan de Arbowet en u creëert hiermee een gezonde en veilige werkplek voor u medewerkers.

Zelf een RI&E regelen

Tot 25 medewerkers mag een bedrijf deze zelf maken en zijn er al reeds goedgekeurde RI&E’s beschikbaar. Voor uw bedrijf kunt u deze maken via: https://www.rie.nl/hulpmiddelen. Kies de sector waar u binnenvalt en maak de RI&E en een plan van aanpak aan.

Ingewikkeld? Wij helpen u graag!

Hoewel het maken van een RI&E en een plan van aanpak niet ingewikkeld is, kost het u als ondernemer toch behoorlijk wat tijd om u in de materie te verdiepen.
Heeft u hulp nodig? Wij staan voor u klaar en helpen u graag. Wij weten ook wanneer de RI&E getoetst moet worden en kunnen dit voor u laten verzorgen. Neem vrijblijvend contact op met Lars van Beuzekom via het telefoonnummer 085 822 62 22.

Bronnen: rie.nl en bnr.nl

Categorieën: ondernemers, Personeel

Wellicht ook interessant…

liv en lkv

De Eerste Kamer heeft ingestemd met wetsvoorstel waarin LIV per 2025 vervalt en LKV voor oudere werknemers vanaf 2025 wordt afgebouwd.

elektrische-bedrijfsauto-subsidie

Ondernemers die een nieuwe, volledige elektrische bedrijfsauto willen, kunnen weer de Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) aanvragen.

BOR-tiny

De bedrijfsopvolgingsregeling en de doorschuifregeling bij schenken en overlijden gaan verder wijzigen. De aanpassingen op een rij.

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte gehouden worden? Mis niets en ontvang alle updates van Avant groep!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.