Nihil waardering voor werkplek voorzieningen

Datum: 1 november 2023, Auteur: Avant groep
werkplek-voorzieningen

Binnen de werkkostenregeling is alles wat aan de werknemer wordt verstrekt of vergoed voor zijn dienstbetrekking, loon. Om te voorkomen dat de waarde van voorzieningen op de werkplek in de vrije ruimte valt, is een aantal voorzieningen – met name werkplekvoorzieningen – op nihil gewaardeerd.

Bij het vaststellen van de nihil waardering is het begrip ‘werkplek’ van belang: u mag alleen voorzieningen die uw werknemer ook op de werkplek gebruikt, op nihil waarderen. De nihil waardering geldt bovendien alleen voor werknemers die voor hun dienstbetrekking op die werkplek moeten werken.

Een werkplek is elke plaats waar uw werknemers werken en waarvoor u op grond van de Arbeidsomstandighedenwet verantwoordelijk bent. Uw zorgplicht voor de werkplek kan blijken uit een Arbo plan of uit de risico-inventarisatie en -evaluatie die u op grond van de Arbeidsomstandighedenwet moet maken.

Een werkplek is bijvoorbeeld: het bureau, een kamer, een kantoortuin, de lopende band, een fabriekshal, de keuken, de vergaderzaal, een bedrijfskantine, de openbare ruimte voor een bouwvakker die graafwerkzaamheden verricht of voor een hovenier die de openbare beplanting verzorgt.

Let op: de werkplek in de eigen woning van de werknemer is in de meeste gevallen geen werkplek, met uitzondering van Arbo voorzieningen die u vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt. Daarnaast kunt voor deze werkplekken ook gebruikmaken van de gerichte vrijstellingen zoals voor gereedschappen, computers en dergelijke.

Onderstaand enkele voorbeelden van voorzieningen waarvoor de nihil-waardering geldt:

  • voorzieningen die uw werknemer op de werkplek gebruikt of verbruikt;
  • consumpties op de werkplek die geen deel uitmaken van een maaltijd;
  • ter beschikking gestelde werkkleding;
  • Arbo voorzieningen in de werkruimte thuis;
  • personeelsfeesten die op de werkplek worden gehouden.

Heeft u naar aanleiding van het lezen vragen? Bel ons gerust! Neem contact op met uw contactpersoon bij Avant groep.

Wellicht ook interessant…

Aanlevering-nieuwe-medewerker

Voor het voeren van een goede loonadministratie is het noodzakelijk dat u voor een nieuwe medewerker een stamkaart invult.

arbeidsovereenkomst-europese-richtlijn

De modelovereenkomsten van de Belastingdienst die zijn gebaseerd op vrije vervanging, zijn met ingang van 1 januari 2024 niet langer bruikbaar.

In 2023 spraken het kabinet en vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers af om in 2026 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking te hebben.

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte gehouden worden? Mis niets en ontvang alle updates van Avant groep!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.